• 28.12.2017 14:22

Банани, м'ята та чорниці: лучанка виготовляє зефірки-хмаринки

До зустрічі з Оленою навіть й подумати не могла, що готувати солодощі можна з… лаванди. Але жінка довела мені, що лавандовим може бути не лише печиво, а й зефірки. 

Олена – молода мама, яка встигає не тільки виховувати свою маленьку Владу, а й готувати зефірки, які називає солодкими хмаринками. І навіть намагається на цьому заробляти. Ніяких професійних курсів вона не закінчувала, а готувати навчилася самостійно і видно, що робить це з любов’ю. Жінка охоче ділиться рецептами смаколиків, розповідає про успіх і навіть люб'язно запрошує до себе додому, однак прізвища свого просить не називати. 

 

ВСЕ ПОЧИНАЛОСЯ З ЛАВАНДИ

Родина мешкає поблизу Луцька. Коли я потрапила до жінки в гості, перше на що звернула увагу, – незвичний запах. Ним, здається, був наповнений увесь дім. То пахла лаванда. З неї Олена готує не тільки чай, а й зефірки.

 

«Усе почалося з любові до лаванди. Під Новий рік думала зробити якісь цікаві набори до сухоцвітів, і прийшла ідея приготувати якісь лавандові солодощі. Тоді мала кілька варіантів, серед яких і зефір. Спочатку був лавандовий, потім я додавала вишню чи яблуко. Виходить дуже смачно», - з захватом розповідає Олена.

Спочатку рідні не дуже той вірили в успіх такої справи, думали – просто хобі. Але коли їх колеги по роботі та знайомі самі почали замовляти зефір, зрозуміли, що така справа може перетворитися на власний бізнес.

 

«Я виставляла свої роботи в інтернеті. Люди з хорошими відгуками, з пропозиціями почали писати, чи можу я виготовляти солодощі на замовлення. До мене тоді азарт прийшов, і я почала пробувати виготовляти зефірки з різними смаками», - розповідає Олена.

 

У КОЛЕКЦІЇ – ПОНАД 20 СМАКІВ ЗЕФІРУ

У колекції дівчини вже понад 20 різноманітних смаків, які виготовляє постійно. Тут і зефірки зі смаком чорниці, смородини, банана, малини і навіть грейпфрута, які виготовила спеціально до Нового року. Окрім того, готує жінка свої солодощі й із різноманітних ягід, цитрусових,  використовує прянощі: корицю, м’яту та каву.

 

Часто кухарі не люблять ділитися рецептами своїх страв. Але це не про Олену. Бо вона не тільки продає зефірки, але й сама розповідає, як краще приготувати той чи інший смак.

«А що ж тут такого, я сама колись піддивилася рецепт в інтернеті? То вже зараз до кожного рецепту додаю щось своє. Але ж методика приготування зефірок одна, то чому не розповісти?» - знизує плечима Олена.

 

Єдиний секрет, який не всім розповідає, – як зробити лавандові зефірки. Адже це процес складний і вона сама довго експериментувала над тим, аби витягнути з квітки найбільше смаку.

 

«Лавандовий смак - інтригує, його обов’язково хочеться спробувати хоча б один раз. Бо в принципі це лікувальна квітка, але при цьому чудово підходить для солодощів. Її часто використовують і в печиві, і в капкейках, і в тортах, і чізкейках, і в кремах так само», - розповідає Олена.

 

ГОТУВАТИ ДОПОМАГАЄ ДОНЕЧКА

Під час розмови весь час на руках молодої матусі сидить донечка Влада, якій так і кортить погратися. Їй важко всидіти на місці й вона проситься до іграшок.  

 

«Не плач, зараз чайку поп’ємо», - каже їй Олена та наливає лавандовий напій.

 

Втримати довго Владу на руках не вдалося і вона чимдуж рвонула до своїх іграшок.

 

«А коли готувати встигаєте», - дивуюся я.

 

«Готую, коли малеча спить. Добре, що ще допомагають найрідніші. Дуже вдячна їм за це. Влада моя теж допомагає, якби не вона, я б, певно, цього всього й не робила. А тепер, коли ж спробувала, розумію, що знайшла себе», - усміхається Олена.

«МІЙ ЗЕФІР ВЕЗЛИ В ІТАЛІЮ, ЧЕХІЮ, ПОЛЬЩУ…»

 

Розмовляю з Оленою, але не можу відірвати погляд від столу, на якому лежать маленькі різнокольорові зефірки. Усі розфасовані по коробочках.

 

«Це найбільше моє замовлення за весь рік. Тут 150 зефірок, - показує на гарно упаковані зефіринки Олена.

До коробочки з солодощами також додає листівочки

 

Для всіх своїх солодощів дівчина має гарненькі упаковки з власним логотипом. «Sweet Clouds» - саме такою назвою вона нарекла свої ніжні зефірки. І то не дивно, бо ж на вигляд вони таки й справді, ніби повітряні.

 

«У мене солодощі замовляли зі всіх куточків України. Навіть деякі купували для своїх родичів з закордону. Таким чином мій зефір везли в Італію, Чехію та Польщу», - розповідає жінка. 

Майже всі інгредієнти, які використовує в солодощах, Олена вирощує сама. Каже, що купує лиш те, що виростити в домашніх умовах неможливо. До прикладу, агар-агар, який одержують з морських водоростей.

 

«Ягоди ж я вирощую сама. Для приготування використовую ягідне пюре, цукор й інвертний сироп, який готується на основі цукру води і лимонної кислоти. Його використовують для того, щоб збільшити термін придатності. Без сиропу зефірки можуть зберігатися всього три дні, з сиропом – до семи», - ділиться рецептом жінка.

 

ЗЕЛЕНИЙ – ТО ШПИНАТ, А ПОМАРАНЧЕВИЙ – ГАРБУЗ

Також у своїх солодощах Олена майже не використовує штучних барвників. Кольору своїм зефіринкам надає за допомогою соків різноманітних овочів чи фруктів.

 

«Я взагалі проти барвників. Інколи самі клієнти просять їх використати, тому й маю всього три кольори: червоний, блакитний та фіолетовий. А так для кольору часто використовую сік шпинату, коли готую зефірки з м’яти, для мандаринових, апельсинових та обліпихових використовую сік гарбуза», - ділиться рецептом Олена.

 

Із захватом та іскоркою в очах жінка розповідає й про плани на майбутнє. Каже, що хоче замовити фотозону, щоб розвивати свою сторінку в «Інстаграмі». Та навіть намагається розробити новий рецепт зефіру з зелені.

«Хочу пробувати щось нове. Мені й самій цікаво, коли клієнти просять щось приготувати за іншим рецептом. Хочеться не зупинятися на досягнутому, а експериментувати.

 

Натхненна такою розмовою, збираюся додому. А Олена з Владою поспішають на пошту. Бо ж треба надіслати найбільшу за рік партію повітряних зефірок. 

 

Підготувала Аліна БЕКЕРУК 

Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Читайте також

Завантаження...

Коментарі 0

Орфографічна помилка в тексті:
Щоб повідомити автору про помилку, натисніть кнопку "Відправити повідомлення про помилку". Ви також можете надіслати свій коментар.